Esittely

20160417_145113

Händel-kuoro perustettiin vuonna 1969 Tampereen ensimmäiseksi oratoriokuoroksi. Ajatuksen Tampereen ensimmäisen oratoriokuoron perustamisesta pani vireille Tuomiokirkon kanttori, laulupedagogi ja musiikkineuvos Matti Vihtonen. Ensimmäinen harjoitus oli 10. helmikuuta 1969. Koelaulun oli siihen mennessä selvittänyt 25 sopraanoa, 22 alttoa, 8 tenoria ja 10 bassoa. Vihtosesta tuli kuoron ensimmäinen johtaja. Johdettuaan kuoroa yli kaksi vuosikymmentä hän luonnehti sitä jäähyväiskirjeessään muusikkouransa kirkkaimmaksi helmeksi.

Matti Vihtosen jälkeen kuoroa ovat johtaneet Jouko Koskela, Pertti Rasilainen, Matti Apajalahti, Pasi Hyökki ja Jaana Turunen. Vuoden 2007 alusta taiteellisena johtajana on ollut Debra Gomez-Tapio. Händel-kuoro on esittänyt 40-vuotisen toimintansa aikana lukuisia suurimuotoisia, kuorolle, orkesterille ja solisteille sävellettyjä sekakuoroteoksia, mutta myös pienempimuotoisia teoksia eri aikakausilta. Kuoro on tehnyt yhteistyötä monien tunnettujen suomalaisten laulajien, muusikoiden ja orkesterien kanssa. Kuoron taivalta ovat rikastuttaneet myös useat ulkomaille tehdyt konserttimatkat. Kuoro on noussut estradille Länsi-Berliinissä, Tartossa, Tallinnassa, Itävallassa, Unkarissa, Yhdysvalloissa ja viimeksi Italiassa vuonna 2011.

Händel-kuorossa on tällä hetkellä noin viisikymmentä laulajaa, joiden joukossa on myös musiikin ammattilaisia. Viime vuodet kuoro on elänyt vireää uudistumisen aikakautta: toinen toistaan haastavammat tuotannot, hyvä yhteishenki, hyvin organisoitu laulukoulutus, taitava johtaja ja uudistuva laulajisto pitävät yllä työintoa ja laulun riemua.

 

Save

Save

Save

Save

Save